header-search
Fyra nya 2-stjärniga och sju nya 1-stjärniga restauranger
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Fyra nya 2-stjärniga och sju nya 1-stjärniga restauranger

17 februari 2020

I dag blev MICHELIN Guide Nordic Countries 2020 presenterad vid en ceremoni i Trondheim i Norge. Fyra restauranger får två stjärnor, sju nya restauranger får en stjärna. I Sverige får Aloë två stjärnor och Etoile får en stjärna.


Årets guide som täcker Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, innehåller fyra nya 2-stjärniga restauranger; relanserade Alchemist i Köpenhamn, ledd av Rasmus Munk, går direkt in i guiden med två Michelin-stjärnor; Jordnær i Gentofte norr om Köpenhamn, ledd av sin mycket motiverade chef Eric Kragh Vildgaard; Aloë i Älvsjö, strax utanför Stockholm ledd av de två vännerna Daniel Höglander och Niclas Jönsson; och RE-NAA i Stavanger under ledning av Sven Erik Renaa som gett krogen dess namn.
Utöver de två stjärnorna får Jordnær också Michelin Nordic Countries Welcome & Service Award 2020 som delas ut av Ferrari Trento, där den charmerande Tina Kragh Vildgaard överser den smidiga, felfria servicen och bidrar till att skapa en verkligt minnesvärd erfarenhet.
Gwendal Poullennec sade i en kommentar till de två stjärnorna: ”Samtidigt som de alla är mycket olika delar de en verklig passion för att finna goda, säsongsbetonade råvaror. Alchemist är en uppslukande erfarenhet med 50+ -rätter med stor originalitet, Jordnær erbjuder vällagade, delikata rätter; Aloë sammanför smaker från hela världen; och Re-Naa fokuserar på ett exakt, skapande kök.”
Sju restauranger har tilldelats 1 stjärna. Norge är den stora vinnaren med fyra nya utmärkelser: Bare i Bergen som fokuserar på ekologisk mat; japanska bardiskrestaurangen Omakase by Vladmir Pak i Oslo; eleganta Speilsalen, i ett lyxigt hotell i Trondheim; och Under i Lindesnes, där du äter middag under havsytan med en fantastisk utsikt mot det förbipasserande livet i havet.
En stjärna får Etoile i Stockholm med sitt fascinerande globala kök; Inari i Helsingfors som till stor del serverar växtbaserade rätter; relanserade DILL i Reykjavik med kocken och ägaren Gunnar Karl Gíslason som återvänt från New York.
Vinnare av Michelin Nordic Countries Chef Mentor Award 2020 som delas ut av Michelin Nordic är Rasmus Kofoed på Geranium i Köpenhamn. Han är en kulinarisk ambassadör för Danmark och en viktig inspiration för unga kockar genom sitt arbete i tävlingen Bocuse d’Or.
Vinnare av Michelin Nordic Countries Sustainability Award 2020 som delas ut av Danske Bank är Magnus Ek och hans team på Oaxen Krog och Oaxen Slip i Stockholm. Deras dagliga arbete omfattar alla delar av hållbarhet inklusive djurskydd, liksom främjandet av biologisk mångfald och användningen av hållbara resurser.

placeholder-image

 

 

"Idag har hållbarhet blivit allt viktigare för människor, och framförallt i de

nordiska länderna där man verkligen tagit till sig hållbarhet som en livsstil.

Nordiska kockar leder utvecklingen när det gäller att fokusera på lokala

ingredienser; med inställningen noll avfall, nose-to- tail, (ta tillvara hela

djuret) och minska avfall från både mat och förpackningar. De sätter

standarden för resten av världen.”

Press kit

print mail share
close

Kontakta