header-search
Jordnær och RE-NAA tilldelade tre MICHELIN-stjärnor i MICHELIN Guide Nordic Countries 2024
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Jordnær och RE-NAA tilldelade tre MICHELIN-stjärnor i MICHELIN Guide Nordic Countries 2024

27 maj 2024
 • Norden har nu ett rekordstort antal av hela sex restauranger
  som tilldelats tre MICHELIN-stjärnor

 • Två nya restauranger med två MICHELIN-stjärnor

 • Nio nya restauranger har belönats med en MICHELIN-stjärna

 • Fyra restauranger som nyligen har fått utmärkelsen
  MICHELIN Green Stars för sitt engagemang för hållbar gastronomi

MICHELIN har nöjet att presentera det nya urvalet av restauranger för MICHELIN Guide Nordic Countries 2024. Årets vinnare av Michelin-stjärnor tillkännagavs vid en ceremoni på Savoyteatern i Helsingfors. Nordic Countries Guide täcker restauranger i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Urvalet omfattar totalt 268 restauranger, där årets huvudrubrik är att Danmarks Jordnær och Norges RE-NAA har anslutit sig till listan över restauranger med tre MICHELIN-stjärnor. De nya utmärkelserna innebär att det nu finns sex trestjärniga restauranger i regionen. Det finns också två nya restauranger med två MICHELIN-stjärnor och nio restauranger med en MICHELIN-stjärna, tillsammans med fyra nya Green Stars och åtta restauranger som nyligen tilldelats en Bib Gourmand.

placeholder-image

”Jag är glad över att 2024 visar sig bli ännu ett lysande år för den nordiska gastronomin. Tack vare de exceptionella prestationerna hos teamen på Jordnær och RE-NAA har antalet restauranger i Norden med tre MICHELIN-stjärnor ökat med 50 %. Detta bekräftar regionens plats som en fascinerande och ständigt föränderlig destination för middagar med verkligt djup och kvalitet. Det finns exceptionella restauranger i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige som tillsammans visar upp en mängd olika kökstyper och ett antal hängivna restaurangproffs i ledningen, med ett äkta, ständigt växande engagemang för hållbar gastronomi.”

Gwendal Poullennec, International Director för MICHELIN Guides
placeholder-image

Två nya restauranger med tre MICHELIN-stjärnor

Under ett enastående år för nordisk gastronomi har två restauranger tilldelats tre MICHELIN-stjärnor. I Danmark blir Jordnær landets tredje restaurang att få utmärkelsen. Alla tre ligger i eller runt Köpenhamn och befäster därmed stadens status som en global gastronomisk destination. Kocken och ägaren Eric Kragh Vildgaard och hela teamet förtjänar sin nya status och har imponerat på inspektörerna med enormt skicklig, intelligent och framför allt utsökt matlagning. Skaldjur och grönsaker av högsta kvalitet används i tekniskt fantastisk matlagning som förenar delikat komplexitet med klassisk återhållsamhet.

I Norge har RE-NAA blivit den första restaurangen någonsin i Stavanger som tilldelats tre MICHELIN-stjärnor. Den leds av kocken och ägaren Sven Erik Renaa och fungerar som en plattform för teamets enorma talanger och för enastående norska produkter. Kockarna behandlar dessa ingredienser med en oklanderlig förståelse och en känsla för balans, vilket gör MICHELIN-inspektörerna mycket imponerade. Särskilt imponerande är sättet som diskreta skaldjurssmaker kombineras med starkare tillbehör. Hela upplevelsen, från service till inredning, är fantastisk.

Det gör att det totala antalet trestjärniga restauranger i Norden nu är sex eftersom Frantzén, Geranium, Maaemo och noma behåller sina utmärkelser i år.

Två nya restauranger med två MICHELIN-stjärnor

Restaurangscenen i Oslo har fortsatt att stärkas med tillkomsten av en ny tvåstjärnig restaurang i form av Kontrast. Efter att ha varit öppen i över 10 år representerar denna utmärkelse en enorm prestation för Mikael Svensson och hans team, som sätter hållbarhet i främsta rummet i sin matlagning samtidigt som de använder sin tekniska skicklighet för att få varje rätt att nå obeskrivliga höjder.

I Sverige är landets sydöstra Östersjökust hem för den senaste tvåstjärniga segern. På VYN har kocken och ägaren Daniel Berlin ännu en gång gjort succé och imponerat på MICHELIN-inspektörerna, efter att han erhållit två stjärnor på sin förra restaurang. I en före detta bondgårdsmiljö fortsätter han att trivas och producera god mat som är starkt förknippad med omgivningen.

Med dessa nyutnämnda restauranger med två stjärnor rekommenderar MICHELIN Guide 2024 totalt 13 restauranger som är värda en omväg: 7 i Danmark, 1 i Finland, 1 i Norge och 4 i Sverige.

placeholder-image


placeholder-image

Nio nya restauranger med en MICHELIN-stjärna

Det nordiska urvalet har också stärkts i år med nio nya restauranger med en MICHELIN-stjärna. Intressant nog är var och en också ett nytt tillskott till guiden som visar styrkan i de senaste öppningarna i regionen.

Danmarks nya restaurang med en MICHELIN-stjärna finns i Köpenhamn. På Restaurant Aure erbjuder en 1700-talsaffär för krut en vacker miljö för kockarnas utsökt raffinerade matlagning.

Helsingfors är en annan destination som får en ny stjärna i år, i form av det unika och teaterliknande The ROOM by Kozeen Shiwan, där kocken och ägaren med samma namn berättar sin livshistoria genom sina kreativa rätter. På en annan plats i Finland bjuder Tapio i Ruka på mat av hög kvalitet på den populära skidorten, med fokus på de fantastiska naturliga smakerna hos de exceptionella ingredienserna.

I Norge fortsätter Stavanger sitt imponerande år med en MICHELIN-stjärna för Hermetikken. Här imponerades inspektörerna av de fantastiskt utförda rätterna som kompletterar en storslagen och bred vinlista. Inte långt från Rosendal ligger Iris, som är en restaurang med en MICHELIN-stjärna och en destination för en verkligt god måltid med sitt ovanliga läge i en anmärkningsvärd svävande byggnad som ger något riktigt speciellt. I huvudstaden kompletterar Bar Amour Oslos redan imponerande matscen med en oklanderlig upplevelse som använder utmärkta produkter med en komplett atmosfär och subtila portugisiska influenser.

Sverige, och i synnerhet Stockholm, har haft ett fantastiskt år med tre nya restauranger med en MICHELIN-stjärna. På Celeste arbetar kockarna i ett öppet kök med fantastisk precision på en generös avsmakningsmeny som kompletteras av ett urval av viner, cocktailar eller alkoholfria drycker till varje rätt. I den lyxiga änden av skalan ligger Seafood Gastro på Grand Hôtel som erbjuder en dekadent upplevelse, där kockarna inte bara förlitar sig på kvaliteten på sina premiumingredienser utan förhöjer dem med utsökt teknisk skicklighet. Slutligen blir Dashi stadens andra japanska restaurang med MICHELIN-stjärnor, tack vare kockarnas passion och deras exakta, perfekt tillverkade rätter.

Fyra nya MICHELIN Green Stars

MICHELIN Green Star är MICHELIN Guides sätt att uppmärksamma restauranger som visar vägen när det gäller hållbara metoder. Deras enastående miljövänliga åtaganden är en inspirationskälla för både entusiastiska matälskare och restaurangbranschen som helhet. I år är det fyra nya mottagare av MICHELIN Green Star, vilket ökar det totala antalet förebildsrestauranger till 36 och understryker Nordens framträdande roll när det gäller att göra miljövänliga framsteg inom branschen.

Alimentum i Ålborg, Danmark, arbetar i ständig dialog med jorden och använder säsongsprodukter från teamets egen gård, Lille Østergaard.

Tri i Agger i Danmark har ett komplett tänkande när det gäller matlagning, så att hela djuret används och matsvinnet minimeras.

Nokka i Helsingfors i Finland känns verkligen som en Green Star, och teamet gör ett fantastiskt jobb med att förklara ursprunget till de lokala, säsongsbetonade produkterna.

Kontrast i Oslo i Norge använder toppmoderna konserveringstekniker för att minska avfall och producera garum, vinäger med mera.

placeholder-image
placeholder-image

Åtta nya Bib Gourmands

Utöver de nya MICHELIN-stjärnorna och Green Stars har åtta nya Bib Gourmands tillkännagetts för Norden. Bib Gourmand har fått sitt namn efter Bibendum, Michelingubbens officiella namn, och är en utmärkelse för restauranger som erbjuder mat av hög kvalitet till ett bra pris.

Det har varit ett rekordår för Köpenhamns ”Bibs” med fyra restauranger som har fått utmärkelsen. På Paesàno hämtar de färgglada italienska rätterna inspiration från Cucina Povera-traditionen. Gabrielle bjuder Köpenhamns gäster på traditionell fransk mat till attraktiva priser och imponerande klassisk matlagning. Bobe har en omfattande meny med kvalitetsprodukter från kändiskocken Bo Bech och no.2 är ett mindre syskon till a|o|c som erbjuder tillfredsställande, omsorgsfullt tillagade nordiska bistrorätter.

I Helsingfors fortsätter restaurangscenen att utvecklas med Bib Gourmands till plein och 305. Den första är en fantastisk kvarterskrog där kockarna visar stor generositet i en meny av vällagade och omsorgsfullt komponerade rätter. 305 erbjuder en avslappnad miljö där gästerna kan njuta av kökets rustika matlagning med djärva, hjärtliga smaker.

Oslo kan också stoltsera med ett par nya Bib Gourmands för 2024. Frances, som ligger i den tidigare amerikanska ambassaden, erbjuder medelhavsinfluerade rätter på fat och som har en underbar livfullhet i både utseende och smak. På The Little Pickle är de enkla rätterna och de stora, tillfredsställande smakerna inspirerade av brittisk gastronomi.

Vinnare av Special Awards

I år har även tre MICHELIN Special Awards delats ut. Dessa framhäver det enastående engagemanget och den stora skickligheten hos individer och team som har imponerat särskilt på MICHELIN-inspektörerna under det senaste året.

 • MICHELIN Young Chef Award: Anika Madsen från Iris med en MICHELIN-stjärna (Rosendal, Norge) och Nicky Arentsen från Restaurant Aure med en MICHELIN-stjärna (Köpenhamn, Danmark)
  Årets Young Chef Award går inte till en utan till två otroliga kockar som arbetar på väldigt olika restauranger, men som båda är mäktigt imponerande och även har erhållit en MICHELIN-stjärna i år.
  På Iris är Anika Madsen kapten på ett ganska säreget skepp, men lyckas ändå få sin matlagning att sticka ut mot den iögonfallande bakgrunden av en ”flytande restaurang”. Med hjälp av fisk och skaldjur från norska vatten, bland annat oglamorösa ingredienser som stenbitsfisk, skapar hon originalrätter som visar på fantastisk teknisk precision, starkt behärskande av smaker och en hälsosam dos uppfinningsrikedom.
  Årets andra vinnare är Nicky Arentsen, vars modiga satsning på att öppna en egen restaurang verkligen har lönat sig. Trots att han är ung har kocken arbetat på några av Danmarks bästa restauranger och den erfarenheten syns tydligt på tallriken. Han lagar säsongsbetonade rätter som framhäver fantastiska ingredienser, kombinerade på ett genomtänkt och välbalanserat sätt. Han är en kock med stor skicklighet och förståelse, lika bra på att hantera starka som subtila smaker.
   
 • MICHELIN Service Award: Teamet från LYST (Vejle, Danmark) med en MICHELIN-stjärna och MICHELIN Green Star
  Att den här utmärkelsen är för hela teamet är talande. Det finns inget verkligt behov av en traditionell restaurangchef på LYST, eftersom varje enskild medarbetare känner sin roll inifrån och ut och är oklanderligt välutbildad. Tillsammans levererar de enastående service på alla sätt och ser till att varje detalj är perfekt på plats för att saker och ting ska fungera så smidigt som möjligt. De tillför också en välkommen dos personlighet i sitt arbete, förklarar rätter med entusiasm och interagerar med sina gäster, samt drar fram måltidens teatraliska aspekter med stolthet.
   
 • MICHELIN Sommelier Award: Damiano Alberti från Bib Gourmand Enomania (Köpenhamn, Danmark)
  Enomania har blivit ett måste för Skandinaviens vinfantaster och yrkesproffs inom vinbranschen. Det beror på sommelieren och ägaren Damiano Alberti, som har sammanställt en storslagen vinlista och erbjuder matchande service. Han kommer från Piemonte och har varit i Danmark i över 30 år, men ser till att nordvästra Italien alltid är väl representerat i sin källare, tillsammans med en uppriktigt anmärkningsvärd kollektion av Bourgogneviner som garanterat imponerar på även de mest kräsna vinälskare. Damiano öppnar gärna en flaska för dig så att du får smaka och utstrålar passion när han talar om vinerna.

Kort om MICHELIN Guide
Nordic Countries 2024

268 rekommenderade restauranger, bland annat:

 • 6 restauranger med två MICHELIN-stjärnor (2 nya)
 • 13 restauranger med två MICHELIN-stjärnor (2 nya)
 • 66 restauranger med en MICHELIN-stjärna (9 nya)
 • 36 MICHELIN Green Star-restauranger (4 nya)
 • 37 Bib Gourmand-restauranger (8 nya)

Restaurangerna i MICHELIN Guide Nordic Countries kompletteras av hotellutbudet, som finns tillgängligt kostnadsfritt på MICHELIN Guides webbplats och i appen. Urvalet visar unika destinationer både i Norden och runt om i världen. Varje hotell har valts ut av experterna på MICHELIN Guide för sin extraordinära stil, service och personlighet, och de kan alla bokas direkt via MICHELIN Guides webbplats och i appen.

                                  

Press kit