header-search
MICHELIN EVOBIB – innovation
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

MICHELIN EVOBIB – innovation

30 juni 2017

Michelin EvoBib tilldelades SIMA 2017 års guldmedalj i Innovation och är ett evolutionärt nytt däck; ett ”2 i 1”-däck som anpassar sin profil och sitt markavtryck efter lantbrukets behov.

Michelin EvoBib har en innovativ patenterad teknologi som gör att däcket kan ändra form och profil beroende på däckets lufttryck.

Med extremt lågt däcktryck (mindre än 1,2 bar) ökar kontaktytan mot marken för att minska packningen av jorden, samtidigt som greppet ökar, medan däcket vid högre däcktryck (över 2,0 bar) förändras så att bara mittpartiet av slitbanan har kontakt med vägen, vilket ger en mjukare vibrationsfri gång, sparar bränsle och ger ökad säkerhet.

Den här förvandlingen är resultatet av en ny innovativ utformning av stommen som tillsammans med Ultraflex-teknologin ger en ”hisseffekt” som gör att däckskuldrans mönsterklackar kan sänkas eller lyftas från marken. När däckmönstret sänks vid lågt däcktryck, ökar kontaktytan, eller markavtrycket, med 20 procent, vilket ger bättre grepp, kraftöverföring och minimerad packning av jorden. EvoBibs större markavtryck ökar faktiskt dragkraften med 20 – 50 procent – motsvarande cirka 20 hästkrafter![1]

Serien kommer i två däckdimensioner:
MICHELIN EvoBib   VF 710/70 R 42 bak
MICHELIN EvoBib   VF 600/70 R 30 fram

För lantbrukaren är fördelen med Michelin EvoBib att ha ett däck som verkligen anpassas till hur det används, som förändras för att förbättra användbar dragkraft, öka effektiviteten och spara bränsle.

MICHELIN EVOBIB - THE ‘2 in 1’ TECHNOLOGY
Nya Michelin Evobib utgörs av den innovativa “2 i 1”-teknologin som är en kombination av ett innovativt däckmönster och en ny design av stommen. Den här nya patenterade teknologin låter däcket anpassa sig till förhållandena där det används och förändra formen på kontaktytan.

Den stora fördelen med radialdäcket, som Michelin designade på 1940-talet, är att skilja däckmönstrets funktioner från däcksidans, vilket ger fördelen av en solid kontaktyta mot marken oavsett däcktryck, belastning eller användningssätt. För ett standarddäck avsett för lantbruket betyder det att kontaktytan är begränsad till däcksbredden.

Fördelen med Michelin EvoBib är att det har två olika kontaktytor; en vid högre däcktryck vid körning på väg, ett annat vid mycket lågt däcktryck för användning på fälten. Det har uppnåtts genom att en ”hissfunktion” byggts in i däckets konstruktion. Den här innovativa designen tillåter att däckets mönsteryta breddas genom att skuldrornas mönsterklackar får kontakt med marken vid lägre däcktryck; mindre än 1,2 bar. Tack vare den här lösningen ökar kontaktytan med 20 procent, inte bara i bredd utan också i längd. Med en jämnare fördelning av lasten förbättras dragkraften markant och hoppackningen av jorden minskar.

 

placeholder-image

MICHELIN EVOBIB – tredje revolutionen!
Tredje revolutionen innovativ däckdesign för jordbruket efter Radial och Ultraflex.

Det här teknologiska framsteget har varit möjligt tack vare två avgörande element i stommen till EvoBib:

  1. En ny gördel i mönsterområdet
  2. En ny struktur på däckets stomme och radialskikt

Vid högt däcktryck bärs däckmönstret upp av den översta gördeln som består av flera överlappande lager som garanterar en enhetlig kontaktyta för bättre prestanda på vägar (slitstyrka, komfort och förbrukning). Den här gördeln har en kontrollerad gradvis styvhet som hjälper till att skapa ”hisseffekten”. Vid lågt däcktryck breddas däckskuldrorna tack vare ”hisseffekten”, vilket är resultatet av den patenterade däckstommen. Effekten uppnås tack vare ett komplext arrangemang av flera textillager vid kanten av mönsterarean som låter skulderblocken rotera vid lågt däcktryck vilket ökar mönsterytan. Den här effekten ökar kontaktytan med över 20 procent i längd och bredd och skapar bättre dragkraft, särskilt vid högre effektuttag.

 

 

Med nya MICHELIN EVOBIB betyder skillnaden i dragkraft att 20 extra[2] hästkrafter kan användas på fälten. Den motoreffekt som kan utnyttjas på fälten är 160 hk ur en motor med 300 hk. Det gör att lantbrukaren kan använda nio skär[3] på sin plog i stället för åtta. Det motsvarar att arbetstiden för att plöja till exempel ett område på 160 hektar blir en dag kortare.

[1] På en traktor med 300 hk
[2] Resultatet beräknades på en 10% skid traktor (i en fart som beräknas vara den mest effektiva), då man jämfört MICHELIN EVOBIB VF710 / 70R42 med däcktryck av 0,6b med ett MICHELIN AXIOBIB IF710 / 70R42 med 0,9b däcktryck. Källa: Interna tester som genomfördes i november 2015.
[3] I exemplet användes en 18-tums plog vid en hastighet av 6 km/tim och 30 cm djup i lerig mark Källor: interna data och boken ” "Tractor: engine to traction effort” av André ABADIA; Agricultural Equipment Edition, från september 2014.

placeholder-image

Press kit

print mail share
close

Kontakta