header-search
Michelin pressar ner CO2 utsläpp i Sverige med hjälp av gröna leveranser av däck
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Michelin pressar ner CO2 utsläpp i Sverige med hjälp av gröna leveranser av däck

22 februari 2024

 

  • Med start 1 januari 2024 kommer Michelins partileveranser av däck i Sverige att kraftig minska sina CO2 utsläpp med 109 000 kg årligen.
  • Michelin har ingått avtal med DHL om en lösning inom ramen för logistikföretagets GoGreen – Skicka Grönt  – erbjudande.
  • Michelin har som mål att både företaget och däcken ska vara 100% hållbara till år 2050.

Det har tagit tid i anspråk att förhandla fram och förankra en skräddarsydd lösning för klimatsäkra transporter av Michelins däck i Sverige. Avtalet avser inrikes transporter av partileveranser av däck i Sverige från Michelins centrallager EDC (European Distribution Center) i Kungälv norr om Göteborg.

Med start från nyår 2024 kommer Michelin att pressa ner sina årliga CO2 utsläpp vid däckleveranser inom landet med 109 000 kg. Avtalet innebär att däcken transporteras med fordon tankade med biogas och HVO100 (Hydrerad Vegetabilisk Olja), förnybar diesel som  ersätter vanlig diesel. Det är inom ramen för DHLs initiativ för fossilfria transporter, ”Skicka Grönt” som avtalet har träffats.

Inom Michelin har det svenska inititativet tagits emot väl. Förnybara bränslen såsom biogas och HVO100, som  ersätter vanlig diesel med fossilt ursprung är mindre vanligt i Tyskland. Det har varit en bidragande orsak till att det har tagit tid att få avtalet på plats eftersom Michelin inte genomför förändringar utan att först fullt ut få kunskap om hela processen.

placeholder-image

Vi är mycket glada för avtalet som ger oss möjlighet att på detta sätt sänka vårt CO2 avtryck vid transporter av däck i Sverige. Vi blir också ett pilotfall inom koncernen med fossilfria transporter. Det är vår förhoppning att våra kunder uppskattar initiativet och att vi också kan inspirera fler att följa efter

 

Marika Hoflund, VD Michelin Nordic AB

Michelin blir ett av de största företagen i Sverige som nu kommer att använda sig av DHLs fossilfria tjänst med förnybara bränslen såsom  biogas och HVO100 som drivmedel.

Det är glädjande att vårt samarbete utvecklas i denna riktning och att Michelin nu tar steget mot fossilfria transporter med oss. Det här är ett viktigt bidrag i omställningen av transportsektorn för att möta klimatutmaningarna och jag är mycket stolt över Michelins beslut

Ylva Öhrnell, hållbarhetschef på DHL Freight i Sverige

De tre pelarna för hållbarhet: ekonomisk stabilitet, miljövård och socialt ansvar bidrar till att förbättra företagen och samhället som helhet. Michelin förverkligar detta inom företaget med sin 4-stegs process som innebär minska, återanvänd, återvinn och förnya. Strategin bidrar till att skydda världens resurser genom att minska, återanvända, förnya och återvinna. Michelin har åtagit sig att göra både företaget och däcken 100 % hållbara till år 2050.

Om Michelin

Michelins ambition är att på ett hållbart sätt förbättra sina kunders mobilitet. Ledaren inom mobilitetssektorn, Michelin, designar, tillverkar och distribuerar de däck som är bäst lämpade för kundernas krav och användningsområden samt tjänster och lösningar för att förbättra transporteffektiviteten. Med sina erbjudanden låter Michelin sina kunder erfara av unika ögonblick när de reser. Michelin utvecklar också högteknologisk utrustning avsedd för flera områden. Med bas i Clermont-Ferrand i Frankrike, finns Michelin i 175 länder, sysselsätter 132 200 personer och driver 67 däckfabriker som tillsammans producerade cirka 200 miljoner däck 2022. (www.michelin.com)

Press kit

print mail share
close

Kontakta