header-search
Michelins stjärnor presenteras i Århus
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Michelins stjärnor presenteras i Århus

30 november 2018

För första gången sker utdelningen av de nordiska Michelin-stjärnorna i Århus, som i februari står värd för ’Michelin Guide Nordic Countries 2019’.

I februari samlas stjärnkockar, branschfolk och journalister från hela Norden i Århus, när en av världens mest kända matguider delar ut stjärnor till nordiska restauranger i sann Michelin-anda. Det blir första gången som eventet för den nordiska Michelinguiden sker på annan plats än i en huvudstad.

– Vi ser fram emot att fira de nordiska restaurangerna i Århus nästa år. De senaste åren har staden blivit ett av Danmarks ekonomiska, kulturella och kulinariska centrum. Århus är, både som student- och hamnstad, en blandning av nyskapande idéer och traditioner vilket genomsyrar den gastronomiska scenen i staden. Här är topprestaurangerna ofta innovativa och ligger sida vid sida med enklare restauranger, gemensamt har de sitt engagemang för de finaste råvarorna landet har att erbjuda. Det är blandningen mellan traditionell mat, särskilt den berömda smörgåsen, och nordiska rätter, samt influenser från hela världen som får alla matälskare att resa till Århus, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin.

Utdelningen av Michelin-stjärnorna sker måndagen den 18 februari i Musikhuset Århus inför 500 bjudna gäster. Som värd står VisitAarhus i tätt samarbete med Århus Kommun, Region Mittjylland, Business Region Aarhus och Food Organisation of Denmark.

– Vi är mycket stolta över att Michelin har valt att lansera den nordiska Michelinguiden i Århus. Det är ett internationellt erkännande av den stora gastronomiska utveckling som Århus och Östjylland har genomgått de senaste åren, mycket tack vare duktiga kockar och lokala råvaruproducenter. Samtidigt bidrar det till att marknadsföra Danmark och Östjylland som en modern och attraktiv gastronomisk destination för turister, säger Jacob Bundsgaard, borgmästare i Århus.

Eventet bidrar till att befästa Region Mittjyllands position som Europeisk Gastronomiregion.

– Förra året vann Region Mittjylland och Århus tillsammans med resten av den mittjylländska regionen titeln European Gastronomy Region. Det är ett bevis på att det finns skickliga matproducenter i vår del av landet och gott om matinnovation. I mer än ett decennium har vi i Region Mittjylland investerat i tillväxt och innovation inom livsmedelsindustrin. Hela regionen, inte minst Århusområdet, har utvecklats snabbt och vi är idag Danmarks matregion. Att Michelin-eventet i år läggs i Århus understryker denna positiva utveckling, säger regionsrådsförman Anders Kühnau (S).

Enligt VisitDenmark anger 43 procent av de utländska turisterna att goda matställen är en av anledningarna till att de väljer Danmark som resmål. Omkring var tionde turist anger att en finare gastronomisk uppevelse är en huvudsaklig anledning när de väljer semesterort.

Värdskapet för ’Michelin Guide Nordic Countries 2019’ är också viktig för att skapa ytterligare uppmärksamhet och ha en fortsatt framgång i turismen efter rekordåret 2017, när Århus och Region Mittjylland var Europeisk Kulturhuvudstad.

placeholder-image

– Michelin-stjärnorna bidrar till att sätta Århus på världskartan och har haft stor betydelse för turismen eftersom vi sedan 2015 har kunnat erbjuda restauranger i Michelinklass. Därför är det också viktigt att vi fortsätter ha fokus på utvecklingen av staden och regionen som gastronomisk ‘must-see’-destination. Värdskapet av ’Michelin Guide Nordic Countries’ är ett lysande exempel, säger direktören i VisitAarhus, Peer H. Kristensen.

Århus blev 2015 den första danska staden utanför huvudstaden Köpenhamn att bli tilldelade Michelin-stjärnor. Samma år växte stadens turism med 17 procent. Idag har staden fyra Michelin-restauranger.

Bildtext: Århus skriver historia år 2019 när de som första stad, som inte är en huvudstad, står värd för Michelins event. Foto: Jonas Høholt. 

För ytterligare information : 

Press kit

print mail share
close

Kontakta