header-search
Nästa års Michelin-stjärnor presenteras i Stavanger
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Nästa års Michelin-stjärnor presenteras i Stavanger

6 februari 2020

Stavanger tar över stafettpinnen efter Trondheim som värd för lanseringen av Michelin Guiden i Norden.

Den 8 februari 2021 kommer Michelin tillsammans med Region Stavanger att presentera sina nya stjärnrestauranger i Michelin Guide Nordic Countries 2021.

–Vi är väldigt glada över att åka till Stavanger för att avslöja innehållet i den framtida utgåvan av Michelin Guide Nordic Countries. Våra gäster kommer att uppleva de underverk som upptäckts av våra inspektörer och särskilt det hållbara tillvägagångssättet som utvecklats av de lokala restaurangerna. Vi kommer alla att njuta av den livliga stadens kulinariska scen och de goda ingredienserna som området har att erbjuda, säger Gwendal Poullennec, internationell chef för Guide Michelin.

Stavanger fick sin första Michelin-restaurang 2016 när RE-NAA, ledd av kocken Sven Erik Renaa, mottog sin första stjärna. År 2017 fördubblades stadens antal stjärnor när Sabi Omakase med Roger Asakil Joya kunde dekorera dörren med en eftertraktad Michelin-stjärna. 2020 var ytterligare ett bra år för staden; RE-NAA fick sin andra stjärna i Michelin-guiden och blev därmed den mest prestigefyllda restaurangen i Norge.

–Det är bra för Stavanger, regionen och Rogaland fylke att Michelin återigen väljer en stad i Norge som värd för guidelanseringen och presentationen av stjärnorna. Vi har fantastiska restauranger med några av Norges bästa kockar och en region med ett utsökt urval av eftertraktade ingredienser. Med uppmärksamhet från Michelin-guiden etablerar vi oss återigen som en mycket spännande destination för matupplevelser. Vi ser fram emot att välkomna kockar, press, gäster och deltagare till Stavanger, säger Elisabeth Saupstad, VD Region Stavanger.

Festkvällen kommer att äga rum i Stavangers huvudhall, nämligen Stavanger Konserthus. Själva stjärnlanseringen kommer att äga rum i orkestersalen Fartein Valen och middagen efteråt hålls av Spiseriet.

Affärsminister Iselin Nybø är glad att Michelin väljer Norge igen.

–Det här är riktigt goda nyheter och mycket spännande att Michelin vill lägga nästa års evenemang i Norge igen. Detta är en signal om att Norge håller på att placera sig själv på den internationella matkartan, vilket kommer att få en dominoeffekt. Jag hoppas att fler får upp ögonen för Norge och Stavanger som en matdestination och att vi kommer öka turismen året runt till norska destinationer, säger Iselin Nybø, som själv växte upp bara hundra meter från stjärnrestaurangen Omakase i Stavanger.

Michelin Guide Nordic Countries
Den första utgåvan av Michelin Guide Nordic Countries såg dagens ljus i februari 2015.
2021 är det andra året då guiden lanseras i Norge. Norge har totalt 11 stjärnrestauranger i 2020-
upplagan av guiden, uppdelad mellan en tvåstjärnig restaurang, RE-NAA i Stavanger, och tio
enstjärniga. Sverige har totalt 18 stjärnrestauranger, där Frantzén i Stockholm är den enda med tre
stjärnor.

 


Följ Michelin-guiden på:
- Instagram: https://www.instagram.com/michelinguide/
- Facebook: https://www.facebook.com/guideMICHELINfr/

Press kit