header-search
Nya nordiska Michelinstjärnor avslöjas 13 september
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Nya nordiska Michelinstjärnor avslöjas 13 september

11 augusti 2021

För första gången presenteras Michelin-stjärnorna i ett TV-program. Programmet presenteras av skådespelerskan och programledaren Line Verndal, och kommer att sändas på den kulinariska kanalen Godare i Sverige och på Matkanalen i Norge, samt streamas på Aftonbladet TV, VG TV och Michelinguidens YouTube-kanal. Utdelningen äger rum i Stavanger Konserthus i Norge.

Efter utmanande tider för restaurangbranschen gläds Michelinguiden åt att kunna meddela vilka som tilldelas de nordiska stjärnorna 2021.

 När tiderna förhoppningsvis ljusnar för den gastronomiska industrin, med kockar som åter kan välkomna sina gäster till restauranger, är vi glada att bjuda in alla till utdelningen av årets nordiska Michelinstjärnor i ett exceptionellt tv-program, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelinguiden. Från Stavanger, som kommer bli Nordens kulinariska centrum för en kväll, lyfter vi fram den talang, kreativitet och envishet som en hel yrkeskår aldrig upphör att imponera oss alla med.

Programledare Line Verndal tilldelades 2011 Amanda-priset som bästa skådespelerska i långfilmen Limbo. Hon har tidigare lett flera matprogram och är för närvarande värdinna i sin egen podcast, vid sidan av sin fortsatta filmkarriär.

 Vi ser verkligen fram emot att producera sändningen när årets nordiska Michelinstjärnor för första gången presenteras i direktsänd TV, säger Öivind Lindöe, VD Matkanalen. Intresset för restauranger med Michelinstjärnor ökar hela tiden. I vår egenskap som den Skandinaviska Matkanalen är det vårt uppdrag att följa detta med vaksamma ögon.

När de nya Michelinstjärnorna presenteras uppmärksammas också åtaganden som gjorts inom hållbarhet genom utdelning av Michelins «Gröna stjärnor». Särskilda professionella priser kommer dessutom att belysa de enastående kunskaper hos unga talanger såväl som andra yrkesverksamma inom gastronomin. Ett fokus på nordiska produkter kommer hylla rikedomen och mångfalden i det lokala köket.

 Att vara värd och partner för Michelinguiden är ett utmärkt tillfälle för både regionen Stavanger och Rogaland att lyfta fram vår lokala underbara kulinariska och gastronomiska potential. Med den uppmärksamhet som Michelinguiden skapar etablerar vi oss återigen som ett spännande resmål för matupplevelser. Vi ser fram emot Michelin Guide Nordic Countries, ett evenemang som ger nordisk gastronomi välförtjänt internationell uppmärksamhet, säger turistdirektör Elisabeth Saupstad, Visit Region Stavanger.

 Vi är stolta att de nordiska Michelinstjärnorna delas ut i Stavanger. Som en betydande kommun inom jord- och vattenbruk kommer detta bidra till att visa upp de fantastiska lokala råvarorna, restaurangerna, de duktiga kockarna och restaurangpersonal som vi har här, säger Stavangers borgmästare Kari Nessa Nordtun.

Michelin Guide Nordic Countries kommer sändas måndag 13 september klockan 20.00.

placeholder-image

När tiderna förhoppningsvis ljusnar för den gastronomiska industrin, med kockar som åter kan välkomna sina gäster till restauranger, är vi glada att bjuda in alla till utdelningen av årets nordiska Michelinstjärnor i ett exceptionellt tv-program. Från Stavanger, som kommer bli Nordens kulinariska centrum för en kväll, lyfter vi fram den talang, kreativitet och envishet som en hel yrkeskår aldrig upphör att imponera oss alla med.

 

Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelinguiden

Press kit