header-search
Guide MICHELIN – restaurangguiden slår rekord
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Guide MICHELIN – restaurangguiden slår rekord

11 april 2022 (article.modificationDateWording 28.04.2022)

MICHELIN-guiden är en del av den franska däcktillverkaren på samma sätt som Eiffeltornet är en del av Paris. Sedan år 1900, bara två år efter att företaget påbörjat sin tillverkning av bildäck, blev den berömda restaurangguiden en viktig del av Michelins värld: med en remarkabel historia...

Stjärnbeströdda restauranger och premiumdäck, går det verkligen ihop? Sanningen är att det går ihop utomordentligt bra. MICHELIN-däcken och MICHELIN-guiden intar båda toppositioner inom sina respektive segment. Dessutom uppfyller MICHELIN-guiden ett krav som grundarna och bröderna Michelin, André och Édouard, ställde från början: att göra bilkörning till en upplevelse som på alla sätt når bortom företagets kärnverksamhet - däcktillverkning. Det är alltså inte konstigt att företagets produktsortiment vuxit med åren. Visste du att MICHELIN idag förutom den berömda restaurangguiden, också erbjuder tjänster som digitala vagnparkslösningar, bilservicekedjan Euromaster, och cirka 3 000 livsstilsprodukter däribland sportskor med MICHELIN-sulor, kartor och reseappar som alla tillhör varumärket Michelin.

Två bröder, en vision

André och Édouard Michelin delade en stark tro på framtidens resor och mobilitet. Idag är det inga problem att under resans gång finna rätt hotel, restaurang eller göra reservationer på plats. Verkligheten såg annorlunda ut i slutet av 1800-talet. Körningen var äventyrlig, det fanns inga trafikskyltar och vägarna var i dåligt skick. Det var då André och Édouard Michelin kom på idén till en handbok med mängder av praktisk information som adresser till bränsledepåer, verkstäder, restauranger och boende: Guide MICHELIN började ta form.  

Kort därefter var företaget inte längre begränsat till Frankrike. Redan 1904 lanserades den första internationella utgåvan av MICHELIN-guiden. 1910 omfattade den alla västeuropeiska länder från Belgien till Storbritannien vidare ner till Portugal. Samma år publicerade Michelin sin första vägkarta.

MICHELIN-guiden har kontinuerligt vidareutvecklas - ständig förbättring ligger i Michelins DNA. Men det var inte förrän stjärnorna introducerades år 1926 som hotell- och restaurangguiden Guide MICHELIN blev världsberömd. Stjärnorna märker ut restaurangerna med de bästa köken. Den restaurang som får en stjärna räknas till en av de bästa restaurangerna och de stjärnmärkta kockarna räknas som stjärnor i sitt yrke – runt om i världen.

1944 lämnade MICHELIN-guiden till och med ett bidrag till Frankrikes befrielse. De allierades trupper förberedde sig för landstigningen i Normandie. Eftersom alla gatuskyltar hade förstörts av ockupanterna fruktade man att de allierades trupper i de franska städerna skulle rycka fram för långsamt. Lösningen blev att de allierade godkände 1939 års MICHELIN-guide med dess många nytryckta stadskartor. Den överlämnades till officerarna med anmärkningen: "Endast för officiellt bruk".

 

placeholder-image

Detta verk publiceras vid början av det nya århundradet och kommer att fortsätta att existera så länge som det gör", skrev grundarna i förordet till den första upplagan av MICHELIN Guide 1900. De skulle få rätt. 

 

MICHELIN-guiden erövrar Europa

1997 fyllde Bib Gourmand en lucka på marknaden med rekommendationer för restauranger med högkvalitativa måltider till rimliga priser.

2017 kom ”The MICHELIN Plate”, som delas ut till rekommenderade restauranger som varken har en stjärna eller en Bib Gourmand men ett kök av god kvalitet. I Europa rekommenderar MICHELIN- guiden för närvarande cirka 30 000 adresser på över 12 000 platser. Listan över länder där MICHELIN-guiden finns omfattar nu mer än 30 nationer över fyra kontinenter. Från 1900 till 2017 har över 30 miljoner exemplar sålts över hela världen. Därmed är MICHELIN-guiden också den rekordstora restaurangguiden.

 

Testaren: oberoende och anonym

För alla inspektörer gäller enhetliga stränga kriterier. Testaren är fast anställd och har en grundlig utbildning inom internationell toppgastronomi och hotellverksamhet.

Michelins uppförandekod kräver att de beter sig som vanliga restauranggäster och förblir anonyma. De betalar sin restaurangnota som alla andra gäster. Det slutliga beslutet om tilldelning av stjärnor är alltid resultatet av flera måltider konsumerade av olika testare. Detta säkerställer stjärnornas tillförlitlighet och objektivitet. Beslutet att tilldela en stjärna tas gemensamt av alla kontrollanter som har testat en restaurang.

 

MICHELIN-guiden: Kvalitet och Innovation

MICHELIN-guiden kännetecknas av sina höga anspråk på kvalitet och ständiga strävan efter perfektion och innovation. Och det är just därför passar den så bra tillsammans med MICHELIN-däck. De är både delar av den mosaik som förverkligar bröderna Michelins vision: att uppleva rörlighet med alla dina sinnen.

 

MICHELIN-guiden har tilldelat stjärnor för excellent matlagningskonst sedan 1926. Det är just dessa stjärnor som har gjort den känd över hela världen. En, två eller tre MICHELIN-stjärnor: priset har varit riktmärket för erkännande av de bästa restaurangerna i nära 100 år.

Definitionerna för MICHELIN-stjärnorna

1 stjärna: Ett kök fullt av finess - värt ett stopp!

2 stjärnor: Ett toppkök - värt en omväg!

3 stjärnor: Ett unikt kök - värt en resa!