MICHELIN Guiden utökar sina rekommendationer och introducerar en ny utmärkelse inom vinvärlden
- MICHELIN Grapes: För vinälskare blir 1, 2 eller 3 druvor den nya referensen för urval av vinproducenter.
- En rigorös och transparent metodik baserad på 5 exakta kriterier används för att säkerställa ett oberoende och konsekvent urval.
- Från och med 2026 kommer de första regionerna att visas upp i Bourgogne och Bordeaux-området.
I 125 år har MICHELIN Guiden hyllat restaurnager och talanger som skapar utmärkt gastronomi och gästfrihet. MICHELIN-stjärnorna introducerades redan 1926 och därefter kom MICHELIN Keys som lanserades 2024. Dessa rekommendationer sträcker sig nu på ett naturligt sätt även till vin, en viktig referens i den gastronomiska upplevelsen. MICHELIN Guiden har länge lyft fram exceptionella vinlistor och sommelierer, särskilt genom vinpiktogrammet som skapades 2004 för att utmärka enastående mat- och vinkombinationer. År 2019 presenterades MICHELIN Sommelier Award för att hedra proffs vars expertis förbättrar gästupplevelsen genom ett föredömligt vinurval och service.
MICHELIN Grapes, MICHELIN Guidens nya utmärkelse, kommer nu att lyfta fram vinodlingar i olika regioner i världen. Den kommer att bedöma deras övergripande utmärkta resultat baserat på fem universella kriterier som tillämpas konsekvent.
Efter att ha guidat vinälskare till de finaste borden och till världens mest eleganta hotell på mer än 70 destinationer är vi på MICHELIN Guiden glada över att kunna öppna ett nytt kapitel inom vinvärlden. Denna nya referens är utformad för både den nyfikna amatören och den mest hängivna experten – den belönar dessutom de entreprenörer som bygger de mest krävande vingårdarna i världen.
MICHELIN Grapes: en ny referens för att upptäcka och lyfta fram talanger inom vinodling.
I vinvärlden belönar MICHELIN Guiden inte bara vingårdarna utan framför allt männen och kvinnorna som personifierar dem. Med denna nya utmärkelse avser guiden att framhäva unika situationer och kunskaper som har överförts genom generationer, men också innovativa tekniker och moderna metoder, med en strikt och oberoende metodik.
MICHELIN Guiden ger nu vinälskare ett pålitligt riktmärke: 1, 2 eller 3 druvor och dessutom ett urval av rekommenderade vingårdar.
Tre druvor
Exceptionella producenter. Oavsett årgång kan vinälskare med fullständig tillit nyttja gårdens produkter.
Två druvor
Kvalificerade producenter som utmärker sig som exceptionella inom sin grupp och region när det gäller både kvalitet och konsekvens.
En druva
Mycket bra producenter som skapar viner med karaktär och stil, särskilt under de bästa årgångarna.
Utvalda
Pålitliga producenter har valts ut för regelbunden granskning. De producerar välgjorda viner som levererar en upplevelse av kvalitet.
En metodik baserad på 5 kriterier
För sin nya utmärkelse, trogen sina grundläggande värderingar av excellens och oberoende, tillämpar MICHELIN Guiden sina fem kriterier enhetligt, var det än må vara.
- Kvaliteten på agronomin
I bedömningen utvärderas markens vitalitet, vinstockarnas balans samt skötseln av vinrankorna. Alla viktiga faktorer som direkt påverkar vinkvaliteten. - Tekniska kunskaper
Utvärderingen fokuserar på den tekniska kompetensen i vintillverkningsprocessen. Våra inspektörer strävar efter exakta och rigorösa vintillverkningsprocesser vilka producerar välutvecklade viner som återspeglar vinets terroir och druvsort, utan några störande brister. - Identitet
Guiden kommer att lyfta fram vintillverkare som skapar viner som uttrycker personlighet, platskänsla och kulturen bakom dem. - Balans
Utvärdering av harmoni mellan syra, tanniner, ek, alkohol och sötma. - Konsistens
Vinerna kommer att utvärderas över flera årgångar för att säkerställa en konsekvent kvalitet, även under de mest utmanande åren. Guiden hyllar viner som visar upp större djup och utsökthet med tiden.
Expertis i centrum för bedömningarna
Framtida urval kommer att baseras på expertisen hos dedikerade vininspektörer, alla professionellt verksamma och anställda av Michelin-koncernen. Detta team, som ger sina rekommendationer kollektivt och helt oberoende, kommer att sammanföra erfarna vinspecialister och nyrekryterade inspektörer.
Alla teammedlemmar har valts ut inte bara baserat på sina kvalifikationer, utan även på sin förmåga att bedöma en vingård med noggrannhet och integritet. De är alla erfarna proffs inom branschen – tidigare sommelierer, specialiserade kritiker eller tillverkningsexperter – och tillför teamet konkret och djupgående erfarenhet av världen inom vintillverkning.
Deras bedömningar följer en rigorös metodik, som bland annat omfattar en panelgranskningsprocess och redaktionell övervakning.
År 2026 kommer MICHELIN Grapes-äventyret att inledas i hjärtat av två legendariska franska vintillverkningsområden: Bourgogne och Bordeaux-regionerna
MICHELIN Grapes-projektet påbörjas med två regioner som är bland de mest legendariska i det globala vinodlingslandskapet: Bourgogne och regionen runt Bordeaux. Ett övertygande val som hyllar mångfald, historisk intensitet och den kulturella rikedomen hos vin à la française.
Under århundradena har Bordeaux etablerat sig som en historisk kraft inom vinvärlden. Dess framstående vingårdar och deras rykte sträcker sig långt bortom landets gränser. Den prestigefyllda regionen Bordeaux är känd över hela världen för sina innovationer och traditioner.
Bourgogne skiljer sig från mängden tack vare sitt angreppssätt som är djupt rotat i det lokala arvet. De familjeägda vingårdarna återspeglar strikta traditioner och omsorg i varje steg av tillverkningsprocessen. Arven från generation till generation har utvecklat den lokala identiteten och skapat Burgundys världsomspännande rykte.
Missa inte de allra första valen av MICHELIN Grapes år 2026.
”Alkoholmissbruk är farligt för hälsan – konsumera med måtta”