header-search
Michelin och GM släpper ut luften ur personbilsdäcken
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Michelin och GM släpper ut luften ur personbilsdäcken

12 juni 2019

Michelin och General Motors presenterade på Movin’On Summit i Montreal för hållbar mobilitet en ny generation däck utan luft - MICHELIN Uptis Prototype, Unique Puncture-proof Tire System. Målet är att introducera däcket för personbilar redan år 2024.

Michelin och GM kommer börja testa Uptis Prototype på bilar som Chevrolet Bolt EV. Senare i år kommer företagen att starta verkliga tester av Uptis på en testflotta Chevrolet Bolt EV i Michigan.

Michelin Uptis är ett luftlöst däck och riskerar därför inte punktering. Med det nya hjulet kan:

  • Bilförarna kan känna sig säkrare på vägen
  • Företag med personbilsflottor minimerar tidsförlust på grund av punkteringar och ökar effektiviteten tack vare så gott som inget behov av underhåll
  • Samhället i stort drar nytta av stora miljöbesparingar tack vare minskat behov av råmaterial för tillverkning av ersättningsdäck och reservdäck.

- Uptis visar att Michelins vision för en framtid med hållbar mobilitet är en helt realistisk dröm. Tack vare ett samarbete med strategiska partners som GM, som delar våra ambitioner att förändra mobiliteten, kan vi fånga framtiden redan idag, säger Florent Menegaux, vd för Michelin-gruppen.

Med Uptis har Michelin vidareutvecklat både struktur och kompositmaterial som gör att det klarar av att bära upp fordonets vikt vid landsvägshastigheter. Strukturen gör att du inte är beroende av lufttrycket för att bära upp fordonets vikt vilket resulterar i mycket stora miljömässiga besparingar.

Cirka 200 miljoner däck skrotas varje år världen över på grund av punkteringar, skador på grund av dåliga vägar eller felaktigt lufttryck som leder till ojämnt slitage.

Uptis Prototype är utvecklat för dagens personbilar men är också anpassat till nya former av mobilitet. Morgondagens bilar eller fordonsflottor, självkörande, eldrivna, bilpooler eller andra tillämpningar, kommer att kräva nästan helt underhållsfria däck.

Uptis Prototype är ett stort steg framåt för att nå Michelins VISION-koncept, som presenterades på 2017 års Movin’On Summit, för att illustrera Michelins strategi för hållbar mobilitet. Vision-konceptet bygger på fyra viktiga delar: lufttomma däck, uppkopplade däck, 3-D-printade och 100 % miljömässigt hållbara.

placeholder-image
placeholder-image

- GM är spänt av förväntan inför de möjligheter som Uptis representerar och vi är mycket glada över att samarbeta med Michelin om den här nya teknologin. Uptis passar perfekt för att leda bilindustrin in i framtiden och är ett bra exempel på hur våra kunder drar nytta av vårt samarbete med våra leverantörspartners, säger Steve Kiefer, global vice-chef för inköp hos GM.

- Uptis Prototype visar på Michelins innovationsförmåga, både när det gäller kunskapen om högteknologiska material men också sättet att utveckla i nära samarbete med GM. Det visar att vårt Vision-koncept kan bli verklighet samt att Uptis representerar hållbar utveckling för alla, sade Eric Vinesse, vice vd för forskning och utveckling i Michelingruppen, när han presenterade Uptis på Movin´On Summit.

För ytterligare information, bilder och filmer besök www.michelinmedia.com/michelin-uptis.

Press kit

print mail share
close

Kontakta