header-search
Nya Michelin e.Primacy banar väg för framtidens hållbara mobilitet och ger elbilar en extra skjuts
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Nya Michelin e.Primacy banar väg för framtidens hållbara mobilitet och ger elbilar en extra skjuts

12 november 2020

I mars nästa år rullar framtiden ut på vägarna och den heter Michelin e.Primacy. Det nya däcket för personbilar och SUV:ar tillverkas av Michelin i Europa och är designat med modern ingenjörskonst och fokus på hållbarhet för både elbilar och vanliga bilar.

Teknikspäckade Michelin e.Primacy har det lägsta rullmotståndet i sin kategori, vilket gör det miljövänligare och mer ekonomiskt. Samtidigt har däcket alla positiva egenskaper när det gäller säkerhet, väggrepp och hållbarhet som Michelin är känt för.

Framtidsdäcket Michelin e.Primacy är koldioxidneutralt (CO2) vid inköpet. Det är en nyhet som banar väg för en ny generation av produkter. Det är också världens första däck med en Miljövarudeklaration (EPD) vilket innebär att en livscykelanalys införlivats i designen för att minimera påverkan på miljön.

– Vi har som mål att halvera koldioxidutsläppen i produktionen fram till 2030 jämfört med 2010, för att bli koldioxidneutrala år 2050. Vi utvecklar lösningar för att använda förnybara eller återvunna material vid däcktillverkningen och samtidigt förbättra prestanda, säger Scott Clark, verkställande vice vd bilsektorn samt medlem i Michelingruppens verkställande kommitté. År 2030 kommer Michelins däck att vara 20 procent mer energieffektiva än de var 2010.

Tack vare sitt låga rullmotstånd är Michelin e.Primacy topprankat för energieffektivitet, vilket gör det till ett av de bästa däcken på marknaden eftersom färre än en (1) procent av alla däck kan visa upp en vinnande kombination av A-ranking för rullmotstånd och A- eller B-ranking för väggrepp på våta vägbanor.

– I morgon kommer allt att vara hållbart. Det låga rullmotståndet sparar 0,21 liter bränsle per 10 mil och minskar kostnaden med cirka 1000 kronor över däckets hela livslängd, säger Michelins nordenchef Peyman Sabet. Minskad bränsleförbrukning innebär också lägre CO2-utsläpp.

Michelin e.Primacy stöder också övergången till elbilar. Lågt rullmotstånd förbättrar elbilars energieffektivitet och ökar räckvidden med cirka 7 procent eller omkring 30 km för en bil med 400 kilometers räckvidd, jämfört med andra däck i samma kategori. Michelin e.Primacy är också troget företagets engagemang att leverera hög prestanda från första kilometern till den sista. Ännu efter 3.000 mils körning på landsväg uppfyller däcket det europeiska R117 standardtestet för nya däck vid bromsning på våt vägbana.

Michelin e.Primacy kommer under 2021 att finnas i 58 dimensioner från 15 tum till 20 tum och kan monteras på marknadens mest populära modeller.
 

Michelin e.Primacy i siffror[1]:

- 27 procents minskning av rullmotståndet jämfört med däcken i samma kategori

- Genomsnittlig bränslebesparing är 0,21 liter per 100 kilometer

- Cirka 1000 kronor i kostnadsbesparing efter 3500 mil

- 174 kg minskade CO2-utsläpp under däckets hela livslängd

- 7 procents ökad räckvidd för elbilar

 

[1] Jämförelser gjorda mot likvärdiga konkurrenter eller föregångaren. Mer information om testerna på Michelins hemsida https://www.michelin.com/en/press-releases/the-eco-responsible-michelin-e-primacy-tire-made-to-last/

I morgon kommer allt att vara hållbart. Det låga rullmotståndet sparar 0,21 liter bränsle per 10 mil och minskar kostnaden med cirka 1000 kronor över däckets hela livslängd. Minskad bränsleförbrukning innebär också lägre CO2-utsläpp.

Michelins nordenchef Peyman Sabet

Press kit

print mail share
close

Kontakta