header-search
Michelin utnyttjar sin know-how inom däck för att utveckla kompositmaterial för krävande användningsområden
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Michelin utnyttjar sin know-how inom däck för att utveckla kompositmaterial för krävande användningsområden

17 juni 2024
 • Däck består av ytterst komplexa kompositmaterial

 • De extrema krav som ställs inom motorsporten har bidragit till Michelins omfattande expertis inom kompositmaterial

 • Michelin är på väg att bli världsledande inom kompositmaterial och upplevelser som förändrar vår vardag

Ett kompositmaterial är en kombination av två eller flera material vars egenskaper kompletterar varandra för att bilda en produkt med överlägsen prestanda. Däck är i sin konstruktion ultrakomplexa produkter som innehåller råmaterial med mycket olika, ibland motsägelsefulla egenskaper som inte brukar kombineras. Tillsammans kan de dock leverera vad som kan tyckas vara motstridiga prestandaegenskaper, från grepp utan alltför hög energiförbrukning till effektiv bromsförmåga kombinerat med lång livslängd och flexibilitet med samtidigt hög motståndskraft mot skador.

 

De extrema krav som ställs inom motorsporten har bidragit till Michelins omfattande expertis inom kompositmaterial
Michelin är exklusiv däckleverantören till racingtävlingen Hypercars som går av stapeln i Le Mans. Den aerodynamiska downforce som genereras av dessa kraftfulla, mycket sofistikerade prototyper utsätter däcken för hög påfrestning, vilket har fått Michelins experter att ta fram de mest lämpliga råmaterialen och gummiblandningarna.

Dagens alltmer konkurrenskraftiga och effektiva tävlingsbilar fungerar därför som ovärderliga laboratorier i utvecklingen av ny teknik och nya råmaterial. Under årens lopp har Michelin gjort sig kända för att hitta innovativa produktionsprocesser och allt effektivare kompositmaterial i sin jakt på överlägsen prestanda, livslängd och mångsidighet. Företaget använder också en allt större andel förnybara och återvunna material i sin däcktillverkning. Den anmärkningsvärda teknik och know-how som ligger bakom MICHELIN Pilot Sport Endurance-serien av racingdäck är med och banar väg för nya användningsområden.

 

Michelin är på väg att bli världsledande inom områdena kompositmaterial och upplevelser som förändrar vår vardag
Tack vare den unika materialkunskap och erfarenhet som Michelin har tillägnat sig genom däcktillverkning börjar koncernen nu närma sig sitt mål att bli världsledande på området kompositmaterial.

Samtidigt fortsätter de sin strategi med extern tillväxt genom förvärv av verksamheter på nischmarknader med mycket högt mervärde. Ett exempel är Flex Composite Groupe (FCG) som har specialiserat på innovativa kompositmaterial för viktiga sektorer som fordon, sjöfart, sport, infrastruktur och andra industrier. Kombinationen av FCG:s och Michelins know-how ger möjlighet att komma ännu längre när det gäller att förstå och leverera dessa mycket avancerade material.

Specifika exempel ...

 • Neoprenbelagda material
  Michelin investerar också i seglingsbranschen med material som kan användas för tillverkning av halvstyva uppblåsbara båtar, bojar och till och med räddningsbåtar. Det aktuella materialet är en komplex komposit som kombinerar en textilfiber med en polymersammansättning. Resultatet är mekanisk hållfasthet och perfekt tätning, även om materialet utsätts för höga påfrestningar under extrema förhållanden.
   
 • Brandskydd med kontrollerad kylning
  För att ge brandmännen ett så effektivt skydd som möjligt har Groupe Michelin utvecklat brandbekämpningskläder med kontrollerad kylning som håller hudtemperaturen under 43 °C och kroppstemperaturen på högst 39 °C. Detta uppnås genom kombinationen av ett skyddande yttre tekniskt tyg och ett inre lager med kylande luftcirkulation.
   
 • Transportband för industrin
  På samma sätt som Michelin tillverkar racingdäck som håller längre utan att vare sig prestanda eller hållbarhet försämras kan koncernen producera allt mer robusta material för industrier som malmbrytning och skördemaskiner inom jordbruket. Michelin har tagit fram ett transportband av ett mycket tåligt och hållbart kompositmaterial som klarar temperaturer på upp till 200 °C – med toppar upp till 400 °C.
   
 • Karossplåtar och vingar till racerbilar, cykelramar och sportutrustning
  Den förimpregnerade kolfibern som tillverkas av den Michelin-ägda Angeloni Group används för att tillverka karossplåtar och vingar till racerbilar. Utanför motorsportens värld används högteknologiskt kompositmaterial – som påminner om textilier – inom många olika branscher. Tack vare den låga vikten och höga hållfastheten är de perfekta för t.ex. högpresterande cykelramar och för andra professionella sportartiklar som skidhjälmar och roddåror.
   

Dessa vitt skilda användningsområden är konkreta exempel på vilken potential som den unika kunskapen polymerer och kompositer för med sig. De är också ett bevis på Groupe Michelins ambition att bli världsledande när det gäller kompositmaterial och upplevelser som förändrar vår vardag.


Press kit

print mail share
close

Kontakta