header-search
Ny teknik bakom Michelins nya däck för husbilar
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Ny teknik bakom Michelins nya däck för husbilar

5 april 2022

Ett problem som uppmärksammats bland husbilsägare är deformationer på däcken när fordonet står stilla under längre perioder. För att motverka påfrestningen som vikten kan innebära, har ingenjörerna på Michelins forskningscentrum i Ladoux utvecklat en ny lösning som presenteras i de nya däcken MICHELIN CrossClimate Camping.

MICHELIN Cross Climate Camping är den senaste nyheten i MICHELIN CrossClimate sortimentet, producerat i Europa och tillgängligt från och med första mars 2022. Det nya däcket från tillverkaren i Clermont-Ferrand är ett däck speciellt framtaget för husbilar. Däcket är A-klassat för grepp på vått underlag enligt europeisk märkning och innehar certifieringen 3PMSF, vilket garanterar föraren säker och smidig körning från tidig vår till sen höst under de flesta väderförhållanden.

 –Campingsemestrar är mer populära än någonsin. I Sverige ökade registreringarna av husbilar med hela 80 procent under året 20211, vilket visar att smidiga och flexibla resor växer i popularitet. Detta betonar vikten av att däcket erbjuder en lämplig nivå av säkerhet och komfort, säger Annika Girod, marknadschef Michelin Nordic.

Tekniken bygger på en ny design för att motverka deformationer som kan uppstå på däcken när en husbil står still under längre perioder, ett problem som förstärks av fordonets höga vikt och ojämna viktfördelning. Genom en ny konstruktion av stommen, har MICHELIN CrossClimate Camping-däcket utvecklats för att motverka sådana här typer av påfrestningar. Dessutom tillåter dess förstärkta däcksidor2 bättre motstånd mot trottoarkanter med mera. Däcket har en CP3-märkning vilket innebär att den kan hantera ett större däcktryck och belastning.   

MICHELIN Cross Climate Camping har också designats med den V-formade slitbanan, MICHELIN V-Shaped Technology, som utvecklats speciellt för denna typ av däck. Designen kombinerar breda gummiblock och stora spår för att möjliggöra körning på både torrt och vått underlag samt även under snöiga väderförhållanden. Tekniken möjliggör framkomlighet på flera typer av ytor: gräs, lera, grus, och jord, etcetera.

Åtta dimensioner finns tillgängliga och täcker 99% av marknaden4.

placeholder-image

[1]  SCR Svensk Camping. https://www.scr.se/nyheter/nyheter/starka-siffror-registreringssiffror/ Hämtad:31a mars
[2]  Jämfört med föregångaren MICHELIN Agilis Camping
[3]  ETRTO: Nyttofordonsdäck på husbilar
[4]  Försäljning 2019 för CP-märkta däck via GfK studieinstitut i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Spanien och Turkiet

Press kit

print mail share
close

Kontakta