header-search
Punkteringsfria däck: Franska La Poste väljer Uptis
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Punkteringsfria däck: Franska La Poste väljer Uptis

27 juni 2023
  • Det punkteringsfria däcket MICHELIN Uptis kommer att monteras på 40 La Poste-bilar i den nordfranska regionen Hauts-de-France fram till slutet av 2024
  • MICHELIN Uptis luftfria teknik, som är särskilt lämpad för den sista sträckan fram till kund, eliminerar risken för punktering och minskar behovet av förtida däckbyten
  • MICHELIN Uptis-däcket är för närvarande det enda luftfria däcket i världen som används på allmän väg under verkliga förhållanden

År 2024 kommer cirka 40 La Poste-bilar utrustade med det luftfria däcket MICHELIN Uptis1 att leverera brev och paket i kommunerna Lesquin, Valenciennes och Douai i den nordfranska regionen Hauts-de-France. Den 27 juni tas de tre första bilarna i trafik inom ramen för ett tvåårigt samarbete mellan La Poste och Michelin – det första i sitt slag i Frankrike och Europa, enligt modell från redan etablerade samarbeten i Asien.

UPTIS-prototypen är en punkteringsfi hjul/däck-kombination utan komprimerad luft avsedd för personbilar och lätta lastbilar. Den komprimerade luften har ersatts av en revolutionerande konstruktion som klarar av att bära upp fordonet. Konstruktionen säkerställer hjulens bärförmåga och garanterar körkomfort och säkerhet. Detta är en trygg och färdigpaketerad lösning där användarna inte behöver oroa sig för några överraskningar på vägen.

Tack vare MICHELIN Uptis-däcket, som eliminerar problem med däcktryck och punkteringar, kan La Poste minska bilparkens stilleståndstid och underhållsbehov. Däcket kan därmed säkerställa större kontinuitet i verksamheten och tjänsteleveransen. Ur ett miljöperspektiv kommer elimineringen av punkteringar och problem med lågt däcktryck att leda till färre däckbyten med längre intervall, vilket minskar mängden avfall.

Michelins huvudsakliga målgrupp för Uptis-prototypen är fordonsparker med lätta lastbilar för yrkesbruk, i synnerhet leveransfordon.

-Vi är mycket nöjda över samarbetet med Michelin. Deras kunskaper och innovationer har utvecklat vår mobilitet i över ett sekel, säger Philippe Dorge, vice VD för La Poste Groupe med ansvar för brev, paket och tjänster. Vi levererar brev och paket över hela Frankrike, sex dagar i veckan, och våra brevbärare gör motsvarande 50 jordenruntresor per dag. Vi behöver tillförlitliga fordon som erbjuder total vägsäkerhet samtidigt som vi begränsar vårt miljöavtryck. Vi förväntar oss prestanda och fullständig trygghet av de revolutionerande MICHELIN Uptis-däcken. forsätter Philippe Dorge.

-MICHELIN Uptis-däcket är en banbrytande innovation på däcksidan och ett viktigt led i utvecklingen av ett helt hållbart däck till 2050. Det bygger på ett femtiotal patent kopplade till däckstruktur och högteknologiska material. Denna satsning är ett bevis på Michelins innovationsförmåga till förmån för säkrare mobilitet som samtidigt är mer miljövänlig. Vi är glada över att La Poste, som har den största fordonsparken i Frankrike med sina 50 000 fordon, har valt MICHELIN Uptis-däcket, säger Bruno De Feraudy, Director of OEM Activities för Michelin Group.

MICHELIN Uptis-däcket är för närvarande det enda luftfria däcket i världen som används på allmän väg under verkliga förhållanden på tre kontinenter (Europa, Asien, Nordamerika) – och det har redan rullat nästan tre miljoner kilometer.


[1] MICHELIN UPTIS – som står för Unique Puncture-proof Tyre System – är ett luftfritt däck utvecklat i samarbete med Maxion Wheels, som även levererar en särskild fälg för UPTIS-däcket. Alla luftfria lösningar måste fortfarande godkännas innan de får användas på allmän väg. I avvaktan på detta godkännande har Michelin fått dispens av CNRV (Centre National de Réception des Véhicules [fransk godkännandemyndighet]) att köra marknadens enda luftfria däck på allmän väg under verkliga trafikförhållanden.

Foton: © MICHELIN 2023 - Jérôme Cambier


Press kit

print mail share
close

Kontakta