header-search
Ny undersökning: Majoritet av svenska bilister vet inte att specialdäck för eldrivna fordon ökar räckvidden
print mail share
close
placeholder-image
west Alla artiklar
print mail share
close

Ny undersökning: Majoritet av svenska bilister vet inte att specialdäck för eldrivna fordon ökar räckvidden

19 december 2022

•    65% av de svenska respondenterna känner inte till att det finns särskilda däck för elbilar
•    70% skulle köpa EV-däck om de ägde eller planerar för att äga en elbil
•    45% såg ökad räckvidd som största fördelen med särskilda elbilsdäck  
•    73% känner inte till att EV-däck ger dig möjligt till färre laddningar

Julen står för dörren. Snart ska många av oss färdas långt på vägarna för att träffa våra nära och kära. Med elbilarnas intåg på marknaden är det också många som måste planera för räckvidden, hur ofta och var kan jag ladda?

Därför bad Michelin undersökningsföretaget OnePoll att granska hur medvetna bilförarna är om möjligheten att förbättra säkerhet och räckvidd genom att använda särskilda däck med lägre rullmotstånd framtagna för elbilar, så kallade EV-däck.

Undersökningen genomfördes 28 november – 1 december 2022 i flera europeiska länder och innefattande 2000 svenska respondenter som själva kör bil1. De svenska resultaten av underökningen är som ovan. Hela 45 % betraktar alltså ökad räckvidd som den största fördelen med EV-däck. 22% angav förbättrade köregenskaper som främsta fördel och 18 % längre livslängd.

placeholder-image

"Undersökningen visar tydligt att vi måste kommunicera fördelarna med särskilda däck för eldrivna fordon."

Marika Hoflund, Nordenchef Michelin

–Undersökningen visar tydligt att vi måste kommunicera fördelarna med särskilda däck för eldrivna fordon2, säger Marika Hoflund, Nordenchef Michelin. Med de stora avstånd vi har i Sverige, och framför allt vid familjehögtider som jul och nyår då många reser till sina hembygder är det en fördel och trygghet att minska antalet laddningar. Jag vill uppmana alla att köra lugnt och planera väl med gott om tid för att göra julen till den fröjdefulla högtid vi alla önskar att den ska vara.

Som en intressant detalj kan nämnas att svenskarnas rankning av förbättrade köregenskaper som den näst viktigaste fördelen med EV-däck, inte är den samma som varken tyskars eller britters bedömning. Båda rankade längre livslängd som den näst viktigaste fördelen med EV-däck.

Vintern 2022/2023 erbjuder Michelin sina kunder flera däck med optimerad säkerhet för lång och säker färd, såsom MICHELIN Alpin 6, X-ICE Snow, X-ICE North 4 och PILOT Sport Alpin 5.

[1] Undersökningen genomförd av OnePoll på uppdrag av Michelin. Period: 28 november – 1 december 2022   svarade 2 000 svenska respondenter som använder motorfordon.
[2] april 2022 fanns det 142 398 registrerade elbilar i Sverige. Andelen nyregistrerade bilar som var elbilar ökade med 33,1 procent mellan augusti till september 2022. Källa:Transportstyrelsen.

Press kit

print mail share
close

Kontakta